به گزارش راهبرد معاصر؛ سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با بیان اینکه تعلق کشتی توقیف شده به رژیم صهیونیستی محرز است، در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره موضع انگلیس در پی حمله تنبیهی ایران گفت: توصیه ما به همه حامیان رژیم جنایت پیشه صهیونیستی این است که قدردان ارزش اقدام مسؤولانه و متناسب ایران باشند.
* هشدارهای لازم را داده بودیم
ناصر کنعانی امروز (دوشنبه) 27 فروردین ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره موضع آمریکا در پی حمله تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی گفت: نیروهای مسلح ایران به روشی کاملا حرفهای عمل کردند.
وی افزود: ایران هشدارهای لازم را به روشهای دیپلماتیک داده بود. بعد از اتمام حجت مقتدرانه عمل کردیم و در ادامه کار هم به همین روش مقتدرانه و مسوولانه و حرفهای عمل خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ایران به دنبال تشدید تنش در منطقه نیست.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس در خصوص موضع انگلیس درباره حمله تنبیهی ایران عنوان کرد: اقدام ایران کاملا مسؤولانه بود و ایران مواضع انگلیس در طفره رفتن از نقضهای آشکار انگلیس به ویژه در حمله به مقر دیپلماتیک ایران در سوریه را مسؤولانه نمیداند.
وی افزود: جای تأسف است دولت انگلیس در حالی که چشم خودش را بر جنایات آشکار رژیم غاصب صهیونیستی و اقدامات تنش زای این رژیم میبندند، اقدام مشروع ایران در دفاع از خودش را غیرقابل پذیرش میداند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اقدام ایران کاملا مشروع در چارچوب حق ذاتی دفاع و بعد از مدتها خویشتندارانه بوده است. این نشانگر رفتار حرفهای و مسؤولانه و متعهدانه ایران نسبت به صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی است.
توصیه به حامیان رژیم صهیونیستی
کنعانی گفت: توصیه ما به همه حامیان رژیم جنایت پیشه صهیونیستی این است که قدردان ارزش اقدام مسؤولانه و متناسب ایران باشند و به جای انتخاب الفاظ و عبارات نامناسب در ارتباط با ایران رژیم صهیونیستی را از شرارت بیشتر که تبعات و آثار غیرقابل محاسبه آن برای همین رژیم خواهد بود بر حذر بدارند.وی درباره خبر منتشر شده درباره احضار کاردار ایران در اردن گفت: این خبر را دریافت کردم و اعلام کردند این در واکنش به خبرهایی بود که در برخی منابع رسانهای ایران در ارتباط با اردن انجام شده و احیانا نقش اردن در ارتباط با رهگیری برخی از پرتابهای ایران به سمت اراضی اشغالی بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود:: در جایگاهی نیستم که اکنون نقش اردن در رهگیری این پرتابها را تأیید یا تکذیب کنم. این موضوع نظامی است و مراجع نظامی باید اظهارنظر کنند. آنچه برای ما حتمی و مسلم است این است که ایران نسبت به حفظ ثبات و امنیت منطقهای کاملا متعهدانه عمل کرده و اقدام ایران علیه رژیم صهیونیستی علاوه بر تنبیه متجاوز و پاسخ مشروع به یک اقدام غیرقانونی بود در عین حال اقدامی بازدارنده علیه اقدامات مکرر رژیم صهیونیستی در تهدید امنیت و ثبات منطقهای بوده است.
کنعانی بیان کرد: اردن از جمله کشورهایی است که در منطقه از ناحیه اقدامات جنایات آمیز و توأم با نقض صلح و ثبات منطقه متاثر بوده است. شایسته است اقدام مشروع ایران در توبیخ و تنبیه متجاوز مورد حمایت و تأیید کشورهای جهان از جمله کشورهای منطقهای و اسلامی و عربی قرار بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: روابط خوبی بین ایران و اردن برقرار است و امیدواریم با نگاه مشترک نسبت به تهدید رژیم صهیونیستی علیه صلح و امنیت بینالمللی این همکاریهای منطقهای ادامه یابد.
استقبال از قطعنامههای شورای حقوق بشر درباره رژیم اسرائیل
وی درباره تصویب دو قطعنامه شورای حقوق بشر در خصوص رژیم صهیونیستی از جمله قطعنامه ممنوعیت صادرات سلاح برای این رژیم و همچنین قطعنامه درخواست آتش بس که هر دو مهم بود، افزود: ایران در راستای نگاه اصولی به مسأله فلسطین از هر دو قطعنامه حمایت کرده و مطالبه بینالمللی برای اجرای آن را امری ضروری میداند.
کنعانی بیان کرد: در خصوص قطعنامه درخواست آتش بس متاسفانه رژیم آپارتاید صهیونیستی به عنوان بازیگری سرکش با حمایت آمریکا تاکنون اهمیتی به قطعنامههای شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر نداده و تحت حمایت آمریکا به جنایات جنگی و نسل کشی در سرزمینهای فلسطینی ادامه میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه قطعنامه محدودیت صادرات سلاح به این رژیم را مثبت و سازنده ارزیابی کرد و گفت: از هر اقدامی که منجر به فشار به این رژیم برای توقف جنایات این رژیم شود استقبال میکنیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی با اشاره به ارسال سلاح برای این رژیم گفت: این امر نشانگر نقش دولت آمریکا در نسل کشی جاری در سرزمین فلسطین به دست غاصبان سرزمین فلسطین است. ایران تایید این قطعنامه را تایید بینالمللی دیگری بر ماهیت ضد بشری این رژیم تلقی و از تصویب این قطعنامه استقبال میکند.
نشست شورای امنیت فاقد هرگونه دستاورد سیاسی برای رژیم صهیونیستی بود
وی درباره نشست دیشب شورای امنیت که به درخواست رژیم صهیونیستی برگزار شد نیز گفت: عدم اقدام شورای امنیت در محکوم کردن حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران در دمشق و به شهادت رساندن مستشاران رسمی نظامی ایران که براساس قوانین بینالمللی هم مقر دیپلماتیک و هم مستشاران نظامی ما مورد حمایت بینالمللی بودند، شاهدی بر این مدعاست که این شورا تحت تاثیر و نقش آفرینی منفی و غیرسازنده برخی دولتهای اروپایی نتوانسته به مسؤولیت خود عمل کند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تشکیل جلسه دیشب در شورای امنیت موجب روشن شدن ابعاد دیگری از جنایات این رژیم و میزان نقش بی ثبات کننده این رژیم و حامیان آن شد.
کنعانی ادامه داد: این نشست عملا فاقد هر گونه دستاورد سیاسی برای رژیم غاصب صهیونیستی بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقداماتی که ممکن است برخی طرفهای اروپایی در پی حمله تنبیهی ایران صورت دهند، افزود: این کشورها باید توجه داشته باشند اقدام ایران کاملا مشروع و منطقی بود و این کشورها باید قدردان خویشتنداری ایران طی ماههای گذشته و رفتار مسؤولانه ایران نسبت به امنیت و ثبات منطقهای باشند.
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود:این کشورها به جای ایراد اتهام به ایران باید خویشتن را مورد مواخذه قرار دهند و به افکار عمومی دنیا پاسخ دهند که در مقابل هفت ماه جنایت جنگی مستمر و نسل کشی آشکار رژیم صهیونیستی چه اقدامی انجام دادهاند و چرا این مسؤولیت حقوقی و بینالمللی و انسانی و اخلاقی خود در قبال ملت فلسطین و صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را انجام ندادند؟
مقدمات خوبی برای آغاز مجدد فعالیتهای سفارت جمهوری آذربایجان انجام شده
کنعانی اضافه کرد: این کشورها به جای هم سرایی با رژیم جنایتکار صهیونیستی در کنار کشورهای صلح طلب قرار بگیرند. به جای حمایت از رژیم جنگ طلب صهیونیستی از اقدام مسؤولانه و هوشمندانه ، معقولانه و خویشتنداری و شکیبایی متعهدانه ایران در طول ماههای گذشته قدردانی کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هم بیان کرد: مقدمات خوبی برای آغاز مجدد فعالیتهای دیپلماتیک سفارت آذربایجان در تهران فراهم آمده و گفتوگوهای خوبی در سطوح مختلف از جمله وزرای خارجه صورت گرفته و هیأت دیپلماتیک آذربایجان در اواخر سال گذشته برای بررسی و فراهم سازی مقدمات آغاز مجدد فعالیتهای دیپلماتیک این سفارت به تهران آمدند.
وی گفت: اتفاق نظر بین طرفین شکل گرفته که همسو با دیگر زمینههای رو به رشد روابط دو کشور همسایه و دوست به ویژه اتفاقات خوبی که در حوزههای مختلف اقتصادی شاهد بودیم، همکاریهای سیاسی و دیپلماتیک بین دو کشور هم پای حوزههای مختلف اقتصادی و سیاسی حرکت کند و شاهد از سرگیری فعالیت دیپلماتیک این سفارتخانه در تهران باشیم.
وی گفت: با اتمام دوره ماموریت سفیر ایران در باکو- البته هنوز در ماموریت حضور دارد - براساس روند جاری امور مرتبط با سفیر جدید انجام خواهد شد.
تعلق کشتی توقیف شده به رژیم صهیونیستی محرز است
سخنگوی وزارت خارجه درباره توقیف کشتی متعلق به رژیم صهیونیستی اظهار داشت: ایران در راستای منافع ملی و در چارچوب حاکمیت سرزمینی خود همه ترددها را در تنگه راهبردی هرمز مدنظر دارد و از نقض و خدشه دار شدن حاکمیت آن به هر میزانی که باشد جلوگیری میکند.
وی گفت: ایران متعهد و پایبند همیشگی به آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز مبتنی بر قوانین و مقررات بینالمللی بوده و ایران همواره در همین چارچوب عمل کرده و حافظ آزادی کشتیرانی براساس قوانین و مقررات بینالمللی در این تنگه بوده است.
کنعانی افزود: براساس اطلاعاتی که تا این مرحله دارم تعلق این کشتی به رژیم صهیونیستی محرز است، البته در مراجع ذیصلاح این موضوع را تحت بررسی دارند و اطلاعات تکمیلی توسط این مراجع اعلام میشود.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در چارچوب اعمال مسؤولیت و حاکمیت ایران و تلاش مستمر برای ایجاد زمینه کشتیرانی امن در تنگه هرمز و آبهای خلیج فارس با توجه به نقض مقررارت بینالمللی دریانوردی از سوی این کشتی و عدم پاسخ مقتضی به سؤالات مراجع ذیربط ایرانی این کشتی برای انجام بررسیهای لازم به آبهای سرزمینی ایران هدایت شده و موضوع آن در مراجع ذیصلاح حقوقی و قضایی ایران بررسی میشود و تصمیم مقتضی در این خصوص اتخاذ خواهد شد و اطلاعات لازم از سوی مراجع ذیصلاح در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت.
دولتهای غربی به ایران بدهکارند
وی در پاسخ به سؤالی گفت: انتظار است اقدام تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی مورد حمایت جامعه جهانی قرار بگیرد. اگر در پی اقدامات متجاوزانه و جسورانه و جنایت آمیز این رژیم در طول سنوات طولانی گذشته از جمله بیش از 6 ماه جنایت مستمر این رژیم علیه ملت فلسطین اقدام مسؤولانه و متعهدانهای از سوی جامعه جهانی و شورای امنیت صورت میگرفت، شاهد این اقدام جسارت آمیز و نقض مقررات بینالمللی از سوی این رژیم در قبال مقر دیپلماتیک ایران نبودیم.
کنعانی اضافه کرد: اقدام ایران در چارچوب ایجاد بازدارندگی صورت گرفت و اگر اقدامی صورت بگیرد اقدامات قاطع از سوی ایران انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در باره احتمال اعمال تحریمها علیه ایران از سوی اروپاییها بیان کرد: اقدامات دولتهای غربی در موضوع هستهای مسؤولانه نبوده و به ایران بدهی دارند برای اینکه تعهداتشان نسبت به توافق هستهای انجام نشده و اقدامات مسؤولانه و متعهدانه ایران در ارتباط با برجام بدون پاسخ باقی مانده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: در ارتباط با هرگونه تحریم جدید اگر قصدی بر این اقدام داشته باشند، این اقدامات سازنده نخواهد بود و کمکی به مناسبات دوجانبه نخواهد کرد. ایران در ارتباط با موضوع هستهای مسؤولانه و متعهدانه عمل کرده است.
وی افزود: ایران به همکاریهای سازنده با آژانس ادامه خواهد داد. ایران مایل به گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری با همه کشورها از جمله اروپا مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک است.
مصاحبههای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی کمی زیاد شده
وی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال حملات رژیم صهیونیستی به مقاومت در منطقه بیان کرد: ایران در عمل رفتار خودش را نسبت به اقدامات ناقض امنیت نشان داده و مواضع ایران در این خصوص کاملا روشن است. مقام معظم رهبری و رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و سایر مقامات عالیرتبه لشکری و کشوری موضع ایران را در چارچوب حقوق بینالملل کاملا تشریح کردند. درباره امنیت ملی و منافع ملی خود در چارچوب حقوق بینالملل و اقدامات مشروعی که در سازوکارهای بینالمللی تعریف شده متعهدانه و مسؤولانه عمل خواهیم کرد.
کنعانی افزود: اقدامات متجاوزانه علیه جریانهای مقاومت در منطقه منافعی را برای حمله کنندهها از جمله رژیم صهیونیستی و دیگران ایجاد نخواهد کرد. گروههای مقاومت نمایندگان ملتها و دولتهای خودشان هستند و از منافع ملی و منافع مردم و کشور خودشان عمل میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات گروسی مدیرکل آژانس مبنی بر اینکه برجام مرده است و سفر احتمالی گروسی به تهران نیز بیان کرد: اخیرا مصاحبههای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی کمی زیاد شده و اینگونه اظهارنظرها که رگههای سیاسی بودن در محتوای آن بیش از رگههای حرفهای بودن است کمکی به برجام و دیگر موضوعات نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: انتظار است گروسی در چارچوب مسؤولیت خود به عنوان مدیرکل آژانس عمل کرده و اظهارنظر کند و به رفتارهای مسؤولانه و همکاریهای متعهدانه ایران با آژانس در همان چارچوب نگاه ایجابی و مثبت داشته باشد و در چارچوب توافقات مشترک عمل کند.
کنعانی بیان کرد: برجام هم سازوکار خاص خودش را دارد.
پیامهایی که در بازه زمانی اخیر بین ایران و آمریکا رد و بدل شد
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار آمریکایی سی.بی.اس مبنی بر اینکه اقدام نظامی ایران در چارچوب توافق و قراردادی بین ایران و آمریکا بود؟ گفت: پیامهایی که در بازه زمانی اخیر (بین ایران و آمریکا) رد و بدل شد، در ارتباط با اقدام ماجراجویانه رژیم صهیونیستی علیه مقر دیپلماتیک وابسته به سفارت ایران در دمشق بود. انتظار این بود که دولت آمریکا براساس تعهد کشورها و دولتها به مقررات بینالمللی، منشور ملل و کنوانسیونهای وین، اقدام رژیم صهیونیستی را محکوم کند.
کنعانی بیان کرد: دولت آمریکا کاملا برعکس این موضوع عمل کرد. از محکوم کردن عملیات ماجراجویانه و غیرقانونی این رژیم اجتناب کرد و مانع تصویب بیانیه شورای امنیت در ارتباط با محکوم کردن اقدام جنایت آمیز این رژیم شد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران اعلام کرد که دولت آمریکا در ارتباط با جنایتی که این رژیم انجام داده، مسؤول است. معتقدیم چنانچه چراغ سبز آمریکا نبود این رژیم جرأت و شهامت اقدام علیه مقر دیپلماتیک ایران را نداشت ولذا مسؤولیت دولت آمریکا نسبت به اقدام این رژیم، یک مسؤولیت تفکیک ناپذیر است.
کنعانی گفت: متعاقب جدی شدن ایران و تصمیم قاطع ایران پس از اتمام حجتی که با طرفهای ذیربط انجام شد و پس از اعلام تصمیم ایران به طرفهای بینالمللی، دولت آمریکا جدیتر از گذشته وارد شد تا مانع پاسخگویی ایران به اقدام متجاوزانه رژیم اسرائیل شود.
هیچ توافقی بین ما و هیچ طرف دیگری برای اقدام ایران، معنا و مفهوم ندارد
وی افزود: تبادل پیامها در این چارچوب بود. دولت آمریکا یا باید مسؤولیت خودش را در این خصوص مشخص میکرد، یا اقدام بازدارندهای در مقابل این رژیم انجام میداد و تعهد خود را به صلح و امنیت بینالمللی و عدم تکرار جنایات این رژیم در عمل اعلام میکردند. هیچ توافقی بین ما و هیچ طرف دیگری برای اقدام ایران، معنا و مفهوم ندارد.
کنعانی گفت: ایران براساس مقررات بینالمللی و حق ذاتی مشروع خود برای دفاع از امنیت و منافع ملی خود عمل کرده است. ایران خود را ملزم به توافق با هیچ طرفی نمیداند و برای اعمال حقوق ذاتی خود از هیچ طرفی اجازه نمیگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: تصمیم ایران برای تنبیه متجاوز و ایجاد بازدارندگی پس از آن قطعی شد که شورای امنیت در انجام مسؤولیت خود برای تنبیه متجاوز در نتیجه اقدام دولت آمریکا، انگلیس و فرانسه بازماند و به رغم پیگیریهای ایران در مجامع بینالمللی و رایزنیهای دیپلماتیک روشن شد که اقدامی از سوی مراجع ذیربط بینالمللی از جمله شورای امنیت به دلیل نقش آفرینی غیرسازنده آمریکا و دو کشور همسو (فرانسه و انگلیس) متصور نیست و این حق مسلم ایران بود که مبتنی بر منشور در چارچوب حمایت از امنیت و منافع ملی خود، تنبیه متجاوز و ایجاد بازدارندگی برای ممانعت از تکرار این جنایتها، اقدام کرد. در مراحل احتمالی بعدی، ایران برای اعمال حقوق مسلم خود هیچ تردیدی نخواهد داشت.
وی درباره روند مذاکرات رفع تحریمها بیان کرد: عمان یکی از کشورهای نقش آفرین دارای نقش مثبت در روند مذاکرات رفع تحریمها بود و سلطان عمان نیز طرحی را در این خصوص داشت و در چارچوب همان طرح تلاشهای سازنده و توأم با حسن نیت خود به آن تلاشها ادامه میدهند.
سفر رئیسی به پاکستان
کنعانی ادامه داد: رایزنیها ادامه دارد و ایران از فرصتهای دیپلماتیک استفاده حداکثری را برای تامین منافع ملی خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره خدمه کشتی توقیف شده نیز گفت: ایران در خصوص حقوق اتباع و حقوق کنسولی شهروندان در چارچوب قوانین شناخته شده بینالمللی عمل کرده و کارکنان خدمه کشتی توقیف شده از این نگاه انسانی ایران بهرهمند خواهند بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره سفر رئیسی به پاکستان بیان کرد: دعوت قبلی طرف پاکستانی برای سفر رئیس جمهور و توافق برای انجام آن است و تاریخ این سفر در زمان مناسب توسط نهاد ریاست جمهوری به اطلاع افکار عمومی رسانده خواهد شد.
وی درباره سفر السودانی به واشنگتن و بحث خروج نظامیان آمریکا از عراق که سؤال یکی از خبرنگاران گفت: این موضوعی است در چارچوب مناسبات دولت عراق و آمریکا و نمیتوانم در امور دوجانبه کشورها اظهارنظر داشته باشم. سوابق حاکی از آن است که حضور آمریکا در کشورهای منطقه امنیت آفرین نبوده است.
کنعانی ادامه داد: دولت و مردم و مجلس عراق در ماههای گذشته موضع و خواست خود را نشان دادند. ما به خواست ملت و دولت عراق احترام میگذاریم و موضع اصولی خود را هم داریم که معتقدیم حضور نظامی آمریکا در منطقه امنیت ساز و امنیت آفرین برای دولتهای منطقه نیست.
اطلاعی درباره سفر گروسی ندارم
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: براساس سیاست دولت سیزدهم همکاری و هماهنگی نزدیک بین وزارت خارجه و معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه با سازمان توسعه و تجارت و وزارت صمت برای نمایشگاه ایران اکسپو 2024 به صورت مستمر برقرار بود. دیپلماتها و کارشناسان اقتصادی ما در سفارتخانهها در این خصوص ماموریت یافتند که این موضوع را با جدیت دنبال کنند. تلاشهای مثمرثمر و نتیجه بخشی را داشتیم و گزارشها حاکی از مشارکت فعال و پرثمر در این نمایشگاه خواهیم بود. امیدواریم شاهد رخداد اقتصادی در تهران در نیمه اردیبهشت ماه باشیم و دستگاه دیپلماسی در کنار وزارت صمت به مسؤولیتهای خود عمل کرده است و مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی شخصا این موضوع را پیگیری میکند.
سفر اردیبهشت گروسی به تهران سؤال خبرنگاری از کنعانی بود که وی گفت: اطلاعاتی در خصوص این سفر ندارم و سازمان انرژی اتمی در جریان این کار است و در این لحظه اطلاعی درباره سفر ایشان ندارم. در چارچوب ارتباطات مستمری که وجود دارد در راستای ارتباطات طرفین این سفر میتواند انجام شود./ فارس